CMBEBIH2017: Naučna konferencija

CMBEBIH2017: Naučna konferencija

Sarajevo će u martu 2017. godine biti domaćin Međunarodne konferencije o medicinskom i biološkom inžinjeringu, CMBEBIH2017.

Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu (CMBE) je jedan od najznačajnih događaja kojeg realizuju članovi Društva za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini (DMBIUBIH).

Veliki naučni značaj ovom projektu daje i podrška eminentnih akademskih ustanova u Bosni i Hercegovini. Tako će ove godine konferencija biti realizovana u suorganizaciji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banjaluci, Medicinskim fakultetom Univerziteta u Tuzli, Univerzitetsko kliničkim centrom Sarajevo, Fakultetom strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru i Internacionalnim Burch Univerzitetom.

Iz DMBIUBIH ističu da je poseban značaj ovog projekta i mogućnost povezivanja (networking) učesnika konferencije sa ekspertima iz Bosne i Hercegovine i ostatka svijeta.

„Pored IFMBE, ove godine konferenciju organizujemo pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije IEEE (Instituta inženjera elektrike i elektronike), a posebno smo ponosni na činjenicu da je projekat prepoznala i europska fondacija za obrazovanje u oblasti biomedicinskog inžinjeringa (ESEM). Ono što je značajno svim aktivnim učesnicima konferencije jeste da će prihvaćeni radovi biti publikovani od strane Springer Nature i uvršteni u relevantne baze akademskih članaka što dodatno potvrđuje kredibilitet i kvalitet ovog naučnog događaja”, rekao je doc.dr.sc. Almir Badnjević, predsjedavajući konferencije.

Učešće i objavljivanje radova na konferencijama naučnog karaktera zahtjeva velika finansijske izdatke. Organizatori su posebno ponosni na činjenicu da zahvaljujući podršci sponzora, učesnicima mogu obezbjediti da učešće na ovom naučnom događaju bude najjeftinije u Europi.

„Aktivnosti i lobiranja članova društva posebno su došli do izražaja sa finansijskog aspekta. Za razliku od drugih sličnih naučnih događaja, uspjeli smo za naše učesnike obezbijediti vrlo niske cijene kotizacija. Tako će studentikoji objavljuju rad na konferenciji platiti kotizaciju u iznosu od 50 eura, te 15 eura kao pasivni učesnici. Za ostale, profesore i profesionalce cijena kotizacije je 100 eura. To su mnogo niže cijene nego bilo koje slične konferencije u Europi ili regiji gdje su kotizacije iznad 500 eura po učesniku“, rekla je mr.sc. Lejla Gurbeta, predsjednica lokalnog organizacionog odbora konferencije.

Program CMBEBIH2017 čine plenarna predavanja, radionice, usmene i poster sesije, a sve pod sloganom ‘’Pursuing innovation. Shaping the future.’’.

Ostalo je nešto više od 10 dana za dostavljanje radova na konferenciju, tačnije do 01.11.2016. godine, a više informacija svi zainteresovani mogu pronaći na zvaničnoj web stranici konferencije.