Spring Congress 2022 - Belgrade

Spring Congress 2022 - Belgrade

Svakog proljeća, održava se događaj koji je od najveće važnosti za našu Asocijaciju. EESTECeri iz svih dijelova Evrope okupljaju se kako bi diskutovali i donosili bitne odluke, podijelili vlastita iskustva i međusobno se uvezali. Naše Udruženje su na “Proljetnom kongresu 2022” (Spring Congress 2022 - Belgrade), održanom od 15. do 20. maja ove godine, predstavljali Selma Hrustić, predsjednica Udruženja i Tarik Horozović, član Nadzornog odbora, a ovogodišnji organizatori su bile kolege iz EESTEC LC Beograd. Participanti Kongresa su ovim povodom na svakodnevnim sastancima diskutovali o izvještaju Upravnog odbora EESTEC-a, internacionalnih timova i board asistenata, o promjenama statuta i pravilnika poslovanja Udruženja, te su imali priliku da čuju nešto više o različitim kompanijama i pronađu svoje interese.

Pored toga, Organizacioni odbor se pobrinuo da učesnicima ostavi vremenskog prostora za zajedničko istraživanje kulture i čari koje nudi Beograd, što se našim predstavnicima posebno dojmilo. 

Za Selmu je ovo bio prvi EESTEC internacionalni događaj kojem je imala priliku prisustvovati, te će zasigurno ostati urezan u njeno sjećanje.

“Prisustvovati Proljetnom kongresu je jedno sasvim drugačije iskustvo. Kongres mi je pružio priliku da se upoznam sa svim tematikama kojima se jedna internacionalna organizacija bavi i shvatim koliko je bitan i ozbiljan rad našeg Udruženja. Posebnu čar daje i prisustvo više od 40 komiteta iz čitave Evrope, koji u svojim lokalnim zajednicama rade tako mnogo, a ovdje ih upoznajemo na nekom drugačijem nivou. Mogu reći da sam prisustvom na kongresu dobila jaku želju i motivaciju da radim na tome da LC Sarajevo postane još perspektivniji komitet, i dodatno doprinosi Udruženju na internacionalnom nivou. ”

Tarik, koji je i dalje pod lijepim utiscima, skreće pažnju na mnogobrojne posebitosti EESTEC-a, te ističe kako su one simbol suštine i zalaganja naše Asocijacije

„Predstavljanje našeg lokalnog komiteta na Proljetnom kongresu EESTEC-a definitivno predstavlja jedno od najzanimljivijih iskustava koje sam imao tokom svoje studentske “karijere”. Uprkos činjenici da je Kongres zaista ozbiljan događaj, gdje se odlučuje o najvažnijim aspektima i pravilima EESTEC-a, uvijek postoji dovoljno vremena za zabavu i druženje. Tokom ovog događaja imao sam priliku upoznati predstavnike 46 komiteta iz 24 zemlje Evrope, s njima razgovarati i razmjenjivati iskustva. Još bitnije, svi ti predstavnici, a bilo ih je prisutno preko tri stotine, imaju slične interese i zrače pozitivnom energijom i prepoznatljivim EESTEC spirit-om, što je definitivno doprinijelo tome da druženja s njima za mene postanu jedno nezaboravno iskustvo. Ovaj događaj zaista predstavlja utjelovljenje ključnih vrijednosti EESTEC-a, a to su: “LEARN. TRAVEL. MAKE FRIENDS. IMPROVE YOURSELF”, te savjetujem svima da iskoriste priliku da putuju s EESTEC-om i sami iskuse ovu nevjerovantu atmosferu.”

Selmi i Tariku se ovim putem zahvaljujemo što su s nama podijelili djeliće atmosfere s Kongresa, te se radujemo nadolazećim događajima i aktivnostima.