Sretan Dan volontera!

Sretan Dan volontera!

“Volunteers don’t get paid, not because they’re worthless, but because they’re priceless.” - Sherry Anderson

Pitate se zašto biste trošili svoje vrijeme i energiju volontirajući? Šta vam to volontiranje može dobro donijeti ako već ne zarađujete od toga? Nakon završenih studija naći ćete se u situaciji da ne znate kakav pristup imati prilikom apliciranja za posao, kako se ponašati u kontaktu sa poslodavcima i kako pravilno uspostaviti poslovnu komunikaciju. Osjetiti ćete da se niste pripremili za sve stvari koje vas čekaju nakon fakulteta, a radi kojih ste zapravo studirali - posao, karijera, zarada.

Upravo vam volontiranje u studentskim danima može pomoći da se pripremite za poslovni svijet, steknete potrebno iskustvo, okušate se u raznim poljima prilikom organizovanja nekih od projekata ili u radu u timovima. Time stičete radne navike ili nadograđujete već postojeće, te obogaćujete svoju biografiju. Odlazite sa fakulteta puno sigurniji i spremniji za sve što je pred vama. Otvaraju vam se vrata prema prvim poslovima.

Gledate na društvenim mrežama slike volontera u nekoj akciji, uvijek je tu ekipa, druženje, koristan rad. Željeli biste da budete dio neke grupe koja će vam biti kao porodica.


Sve to možete kroz volontiranje, jer je to idealna prilika da upoznate nove ljude, razvijate timski duh i učite poštovati jedni druge. Nikada ne znate ko će sutra doći u vaš život i možda vas u potpunosti promijeniti u bolju osobu, biti tu za vas i u budućnosti, postati vaš pravi prijatelj ili čak i više. Ljepota volontiranja je u ljudima!

Koliko toga mislite da znate ili da ste doveli nešto do savršenstva? Volontiranje će vas definitivno uvjeriti u to da uvijek ima nešto u čemu niste dobri, a šta zapravo možete vrlo lako i brzo naučiti. Uz zdravo okruženje možete vrlo brzo napredovati, a da toga niste ni svjesni. Postepeno izlazite iz svoje komfort zone i dajte sebi šansu da se okušate u novim stvarima. Tek nakon izvjesnog perioda se vratite u prošlost i uporedite sebe tada i sada i shvatite koliko ste novih stvari naučili, stekli nove vještine, usavršili se u raznim poljima. Jedno je sigurno: neformalno obrazovanje kroz volonterizam je izuzetno bitna nadogradnja na formalno obrazovanje.

Svim članovima EESTEC LC Sarajevo, ali i svim volonterima širom svijeta, želimo sretan Dan volontera!